1. juli 2018 ble det ny TT-ordning i Trøndelag.

De gamle brukerkortene med tildelte turer utgår. Det blir lagt inn et verdibeløp på de nye kortene (ikke antall turer som før). Verdibeløpet tildeles etter funksjonshemming og avstand til kommunesentrum. Beløpet fastsettes av fylkeskommunenen årlig, og kan derfor variere. Beløpet overføres brukerkortet to ganger pr. år. Turens lengde vil begrenses til hvor stort beløp du har igjen på kortet, transportørens pris minus egenandel.

Transporttjenesten for funksjonshemmede er et transporttilbud til funksjonshemmede som på grunn av varig fysisk eller psykisk funksjonshemming ikke kan bruke vanlige kollektive transportmidler. Formålet med ordningen er å gi brukerne et tilbud om fritidsreiser. Ordningen er et fylkeskommunalt ansvar, hvor midlene bevilges over fylkets budsjett. Godkjenning av brukere er delegert til kommunene og søknad med legeerklæring sendes søkers egen kommune.
 
Beskrivelse:

Transporttjenesten skal gi funksjonshemmede som er avhengig av dør-til-dørtransport et tilbud for at de skal ha muligheter til å delta i aktiviteter i nærmiljøet på lik linje med den øvrige befolkningen. TT-ordningen skal kun brukes til lokale fritidsreiser, og ikke til syketransport, legebesøk, reise til fysioterapi eller andre reiser som dekkes av folketrygden. Tjenesten er ikke lovpålagt.
 
Målgruppe:

Funksjonshemmede.
 
Vilkår:
Personer som på grunn av sin funksjonshemming ikke, eller med store vansker, kan benytte seg av ordinære kollektive transportmidler. Tilbudet gjelder ikke for midlertidig funksjonshemming med varighet mindre enn 2 år.
 
Det presiseres at godkjenningen skal være direkte sammenheng mellom varig funksjonshemming og evnen til å bruke kollektive transportmidler. At det ikke går buss i området eller at gangavstand til holdeplass er lang, er i seg selv ikke grunnlag for godkjenning.

 
Pris:
For godkjente brukere av transporttjenesten er egenandelene følgende:
Brukerne betaler en egenandel på 20% av enkeltreisens kostnad. Når flere godkjente brukere reiser sammen, er egenandelen for hver bruker 
 

 
Veiledning:
Kommunen kan kontaktes for å få hjelp til å fylle ut søknaden.
 
Søknadsfrist:
Ingen.
 
Søknadsskjema og retningslinjer kan lastes ned her:

Informasjon om TT-ordningen
Søknadsskjema
Legeerklæring
Retningslinjer

Brukerhefte

Saksbehandling:
Søknaden behandles av en kommunal godkjenningsnemnd bestående av en brukerrepresentant, en saksbehandler og en ansatt i pleie- og omsorg.
Det blir fattet et vedtak. I vedtaket går det fram om tjenesten er tildelt eller ikke, og hvilken gruppe søkeren tilhører (gruppetilhørighet avgjør hvilket beløp som tildeles pr. år).
 
Ansvarlig enhet:
Fellestjenesten
 
Klage:
Avslag på søknad om brukergodkjenning kan påklages innen fristen (3 uker fra mottatt vedtak). Hvis godkjenningsnemnda opprettholder vedtaket om avslag, sendes klagen og sakens øvrige dokumenter i original til fylkeskommunen for endelig avgjørelse i Klagenemnda for transporttjenesten for funksjonshemmede.
 
Den fylkeskommunale klagenemnda er sammensatt av person med medisinsk bakgrunn, person med sosialfaglig bakgrunn, brukerrepresentant og politiker.
Avslaget må begrunnes slik at søkeren forstår innholdet. Det er kriteriene om funksjonshemming som gir godkjenning eller ikke, og det må skilles mellom sykdomstilstand på funksjonshemming i forhold til alderdomssvekkelse. Tildelingskriteriene er klart definert og en eller flere konkrete lidelser må ligge til grunn for funksjonshemming. At det er langt til buss eller evt. tunge bakker er irrelevant for saken.