Forsvarsbygg har fått i oppdrag å bygge nye og oppgradere eksisterende radaranlegg over hele landet. En av de nye radarene skal ligge i Lensvik.
De nye radaranleggene vil bidra til å styrke Norges forsvarsevne, og være NATOs øyne i nord.

Stortinget har vedtatt at dagens radaranlegg skal erstattes av ny teknologi, for å møte fremtidens operative utfordringer. Fem radaranlegg skal etableres på nye steder, mens tre eksisterende radarstasjoner skal videreføres.

Radaranlegg plasseres på Hestgrovheia
Anlegget vil bestå av et bygg med radar­kuppel, adkomstvei og et lite bygg ved starten av denne.

-I utgangspunktet er det behov for å bygge så nær høyeste punkt som mulig for å få optimal radardekning, men vi vil så langt som mulig prøve å legge til rette for at området fortsatt blir tilgjengelig som turmål, sier prosjektleder i Forsvarsbygg, Yngve Lorentsen.

Byggeperioden for prosjektet som helhet er satt til perioden 2020-2027, men vil variere noe fra lokasjon til lokasjon. Forsvarsbygg vil informere kommunen og lokalsamfunnet i god tid før byggingen starter.

Forsvarsbygg vil utbedre veien til toppen
Forsvarsbygg planlegger å utbedre veien opp til Hestgrovheia, noe som vil gjøre området lettere tilgjengelig for turfolk.

-Den nye veitraseen opp til radaranlegget vil i stor grad følge dagens sti, slik vi vurderer det. Men det er stedvis veldig bratt terreng, så inngrepene vil variere i omfang. Vi er mottagelig for innspill og råd fra grunneierne for å få til en optimal trasé både for oss og grunneierne, sier Lorentsen.

Den ferdige veien vil være tilgjengelig for grunneiere til drift av eiendommen. Forsvarsbygg planlegger å etablere bom på veien for å forhindre uønsket trafikk.

Arbeidet med grunnerverv er i gang         
Forsvarsbygg har startet prosessen med erverv av grunn og rettigheter, og har gjennomført møter med Agdenes kommune og berørte grunneiere. Det vil ikke være noen offentlig høringsprosess i forkant av byggingen, i henhold til plan- og bygningslovens §20-7 og sikkerhetslovens krav om informasjonshåndtering.

Fra Brannhaugen i sør_500x281.jpg

De nye radaranleggene vil være med å styrke Norges forsvarsevne:
Omtrent slik vil anlegget se ut fra Brannhaugen i sør.

 

Ved spørsmål kontakt:
Øystein Løvli
Prosjektleder plan og erverv i Forsvarsbygg
Telefon: 468 70 400
E-post: oystein.lovli@forsvarsbygg.no

 

Presse kan kontakte Forsvarsbyggs pressevakt på:
Telefon: 47 77 77 47
E-post: pressevakt@forsvarsbygg.no