En delesak er fradeling av et areal fra en eksisterende eiendom; enten til ny, selvstendig eiendom, eller som tilleggsareal til en annen eksisterende eiendom.

Overføring av areal fra en eiendom til en annen vil normalt skje ved fradeling av det aktuelle arealet som nytt gårds- og bruksnummer og deretter sammenslåing med eiendommen som arealet skal tillegges. Er arealet som skal overføres svært lite, kan dette i stedet gjøres ved grensejustering.

Før en eiendom kan deles, må kommunen ha gitt tillatelse.

Ved å henvende deg til Agdenes kommune får du:

Orientering om saksgang i delingssaker.

  • Søknad etter plan og bygningsloven og rekvisisjon av oppmålingsforretning, samt opplysninger om tiltaket fylles ut.
  • Nabovarsel skal leveres eller sendes til naboer og gjenboere. Det er ellers god skikk å legge ved kopi av situasjonsplan/kart til naboene. Ved levering av nabovarsel skal det kvitteres på kvittering for nabovarsel. Dette kan enten gjøres ved disses egenhendige underskrift, eventuelt kan varslene sendes rekommandert mot postverkets registreringsnummer, stempel og signatur. Kvittert gjenpart av nabovarsel vedlegges søknaden. Naboene har to ukers frist fra de har mottatt varslet til å komme med merknader.
  • Situasjonsplan/kart må også vedlegges, den bør fortrinnsvis være i målestokk 1:1000, eller målsatt.
  • Det hele sendes Agdenes kommune for behandling og videre ekspedisjon.

Den videre saksgang:

  • Avhengig av planstatus for omsøkt område sendes saken for uttalelse til de berørte sektorinteressene, og det vurderes i hvert tilfelle hvilke av disse instanser som berøres av søknaden. Som for eksempel landbrukssektor med jordlovsbehandling, dispensasjoner fra plan osv. (ved jordlovsbehandling og dispensasjonsbehandling kreves det at gebyret for saksbehandling er betalt på forhånd)
  • Når disse har uttalt seg, sluttbehandles saken administrativt, og det sendes ut behandlingsgebyr jfr. gjeldende gebyrregulativ.
  • Når behandlingsgebyret er innbetalt sendes saken til oppmålingsmyndigheten som innkaller partene til oppmålingsforretning.
  • Varsling om oppmålingsforrentning skjer på dokumenterbar måte senest to uker før oppmålingsforretningen. Partene kan godta kortere frist og annen varsling.
  • Før innkalling/varsling skal grunnboken, herunder bruksretter og servitutter, undersøkes for de berørte arealene.
  • Ved oppmålingsforretningen blir eksisterende grenser klarlagt og nye grenser satt ut og innmålt. Det vil bli ført protokoll under oppmålingsforretningen.
  • Etter oppmålingsforretningen blir nye grenser lagt inn i matrikkelen og ny matrikkelenhet blir opprettet med et nytt gårds- og bruksnummer.
  • Det vil så bli sent ut krav om gebyr etter gjeldene gebyrregulativ for saker etter matrikkelloven.
  • Når gebyret er betalt vil det bli sendt melding til tinglysingen om ny matrikkelenhet.
  • Når matrikkelenheten er tinglyst, vil det bli utstedt et matrikkelbrev som sendes rekvirenten. (det er standard gebyr for utstedelse av matrikkelbrev.)
  • Når rekvirenten har mottatt matrikkelbrevet kan skjøte/festekontrakt utstedes. Ved innsendelse av skjøte/festekontrakt til tinglysing skal det vedlegges skjema egenerklæring om konsesjonsfrihet. I de tilfeller at konsesjonsfrihet ikke er tilstede, må det søkes om konsesjon i forbindelse med ervervet. Standard skjema for skjøte/festekontrakt kan lastes ned/fylles ut fra nettsiden til Kartverket Tinglysingen, 3507 Hønefoss. Her ligger det også veiledning til utfylling av skjema.
  • Klageadgang: jfr. § 46 i matrikkelloven kan enkeltvedtak påklages etter kap. IV til VI i forvaltningsloven.

Det gjøres oppmerksom på at denne søknaden kun gjelder tomten (eiendommen). 
Søknad om byggetillatelse må sendes inn særskilt, og formell byggetillatelse må være utstedt før byggearbeider kan igangsettes.

Hvis det er uklarheter eller det er behov for hjelp med søknaden, kan det tas kontakt med Agdenes kommune, enten via telefon eller ved personlig fremmøte. Ved personlig fremmøte er det en fordel at det ringes på forhånd, slik at det kan avsettes tid og at eventuelle opplysninger er klare til samtalen.

Angående oppmålingsforretning og matrikkelføring jfr. matrikkelforskriften § 27.
Dokumentasjon og felles vilkår for matrikkelføring i saker som krever oppmålingsforretning
1)
 Ved matrikkelføring av sak som krever oppmålingsforretning, skal kommunen kontrollere at alle nødvendige offentlige tillatelser og annen nødvendig dokumentasjon foreligger, herunder:
a) protokoll for gjennomføring av forretningen, 
b) redegjørelse for eventuelle avvik fra offentlige tillatelser,
c) hvilke matrikkelenheter ny matrikkelenhet opprettes fra eller på,
d) erklæring fra landmåler om at grunnboken, herunder bruksretter og servitutter, er undersøkt for de berørte arealene,

e) at landmåleren har informert partene om hvorvidt vedkommende er personlig eller økonomisk knyttet til noen av partene,
f) kart over grenser og grensemerker for den matrikkelenhet eller grensestrekning som saken gjelder, måledata, beregninger og andre opplysninger som kreves for føring av matrikkelen,
g) hvilke grenser som er nye eller endret, og hvilke eksisterende grenser som inngår i forretningen uten endring.


2) Kommunen skal herunder også kontrollere om:
a) rekvirenten fortsatt har hjemmel til å rekvirere oppmålingsforretning eller har hjemmel til å kreve matrikkelføring på tidspunktet for matrikkelføring,
b) det foreligger fullmakt fra part som er representert ved fullmektig, og om det går fram at fullmektigen på vegne av parten kan ta stilling til de forhold som kreves matrikkelført,
c) det foreligger nødvendige tillatelser for avvik gjort under oppmålingsforretningen,
d) det foreligger dokument som er nødvendig for å oppfylle vilkår fastsatt i kommunale tillatelser,
e) det foreligger dokumenter vedrørende rettigheter som partene ønsker tinglyst samtidig med matrikkelføringen,
f) det foreligger begrunnelse som oppfyller vilkårene for eventuelt ikke å merke eller måle alle grensene
.